Terug naar overzicht

Fusie geeft IT-bedrijf Netropolix extra armslag.

Bedrijfsovername
Onze experts
Referenties

Extreme people first – de medewerkers, de klanten altijd en overal in pole position – is het adagium bij IT-dienstverlener Netropolix uit Geel. Altijd geweest, al van toen Koen Vanlommel de onderneming oprichtte in 1999. Na een kwarteeuw van gezonde groei, een fusie met COVR in 2018 en tal van erkenningen (KMO van het jaar, Trends Gazellen, Great Place to Work, Baanbrekende werkgever, Trends Impact Award…) slaat het bedrijf een dubbelslag: er komt een investeringsfonds aan boord en tegelijkertijd volgt er een fusie met sectorgenoot Netflow. “Om de ‘extreme people first-cultuur’ te blijven waarmaken, hadden we schaalgrootte nodig.”

Wat verstaat u onder ‘extreme people first’?

Koen Vanlommel: “Extreme people first gaat over de omstandigheden waarbinnen mensen kunnen werken, alle mogelijke eigentijdse manieren van medewerkersappreciatie en motivatie, beloning, betrokkenheid, loopbaantrajecten… Al die elementen zijn typisch voor grote bedrijven met pakweg meer dan duizend personeelsleden, maar die willen wij ook in Netropolix toepassen. Om op dat vlak een voorloper te zijn in onze sector hadden we een grotere schaal nodig.”

Hoe bouwt u aan die schaalgrootte?

“Begin 2022 hebben we met de raad van bestuur beslist om een investeringsfonds onder de arm te nemen om zowel onze financiële slagkracht te vergroten als expertise aan te leveren. Als IT-bedrijf zijn wij niet gespecialiseerd in overnames. We hebben niet de kennis en de ervaring die essentieel zijn om voor een buy and build de juiste kandidaten te selecteren, te waarderen en te acquireren. Om ons in de keuze van dat investeringsfonds te begeleiden deden we een beroep op Dealmakers. Dealmakers kwam op mijn radar doordat andere ondernemers getuigden over hun goede ervaring voor hun buy and build. De klik met Bram (Verstraeten) was er meteen en hij heeft de regie van het hele proces in handen genomen. Het eindresultaat was niet alleen het binnenhalen van het investeringsfonds Dovesco waarbij Netropolix het platform vormde voor een buy and build, maar meteen ook een eerste acquisitie in de vorm van een fusie met Netflow. Goed voor 175 medewerkers.”

Had de oplopende inflatie, de dreiging van een recessie een invloed op het proces?

“Eigenlijk niet, omdat de LOI getekend was begin juli, terwijl de grote renteverhoging en de hoofdbrok van de inflatie iets was van de tweede helft van dat jaar. Dus op de multiples en andere parameters van de non-binding overeenkomst had dat geen effect.”

Welke waarden van Netropolix of voorwaarden wilde u zeker vrijwaren in de fusie met Netflow?

“Het belangrijkste is dat wij sturend konden blijven zijn en invloed konden blijven hebben op het beslissingstraject en op de strategie van de fusiegroep. We wilden ook niet het overgenomen, maar het overnemende bedrijf zijn. Uiteindelijk zijn we gekomen tot een fusie met drie managing directors, van wie er twee – waaronder ikzelf – uit onze groep komen. En nu corrigeer ik mezelf, want we willen echt wel de ‘wij’ en ‘zij’ in onze fusie vermijden, reden waarom we een groeps-COO aangenomen hebben, waarbij we heel bewust gekozen hebben voor iemand zonder geschiedenis. Bovendien is het een grote troef dat de drie managing directors en de COO bijzonder complementair zijn. We willen echt een nieuwe groep creëren waarbij we zo snel mogelijk afscheid nemen van het verleden van de fuserende bedrijven.”

De Dealmakers touch

Bram Verstraeten, Partner bij Dealmakers, begeleidde Netropolix in de keuze van een investeringsfonds en de fusie met Netflow. Bijzonder aan deze overname:

  • Dealmakers nam de regie van het hele proces in handen.
  • Het eindresultaat was niet alleen het binnenhalen van het investeringsfonds Dovesco waarbij Netropolix het platform vormde voor een buy and build, maar meteen ook een eerste acquisitie in de vorm van een fusie met Netflow.